Saturday

CERITA HAMPA



Saya meneliti blog saya. Merenung jauh masa depan beliau. Apakah nafasnya sudah ditakdirkan sampai di sini saja. Hanya mampu menunggu dan menunggu. Lama sudah beliau tidak di isi dengan sesuatu yang bermanfaat. Mungkin kerana tuannya perasan sibuk ?

Ya..sibuk adalah alasan yang paling teruk tapi kunci melepaskan diri. melepaskan diri dari bertanggungjawab ke atas sang blog yang bersawang!


[sigh]

Saya menenangkan diri. sungguh ini bukan cara yang baik untuk sesebuah entry blog (mengepek) namun saya cuba untuk bawa hakikat yang sebenar. Hakikat bahawa berblog bukan semudah sign in & sign out blogspot.com.

Justeru, saya sangat menghormati insan2 yang istiqamah dalam berblog. Mereka bagi saya lengkap dengan pakej penulisan, pengurusan dan daya human touch yang tinggi.

Kenapa?

Dari blog kita akan kenali penulisan mereka

Demi penulisan yang baik, mereka akan mendapatkan ilmu yang terbaik. Mungkin hasil bacaan, pengalaman, perkongsian dengan teman, penelitian dan kajian sendiri (mahupun perasaan sendiri)

Dan disertai pengurusan bagaimana mempopularkan atau menjual idea2 blog mereka.

Dan di touch up kan sedikit dengan skill human touch agar pembaca benar2 menghayati apa yang ingin disampaikan. Pemblogger yang hebat akan cuba berada dalam kasut pembaca. Tanpa melupakan tujuan asal prinsip blognya.

[berfikir]

Bagaimana saya? Tidak perlulah saya mencatit kenapa dan bagaimana perkara ini terjadi (blog bersawang) cukupla sekadar saya mengulangi alasan perasan sibuk. [tunduk]

Banyak perkara yang ingin dikongsi namun keterbatasan masa saya masih menjadi salah satu asbab.

Mungkin saya bukan dilahirkan untuk menulis? [ketawa]

Mungkin Dia mahukan saya sebagai yang lain? (ayat menyedapkan hati)

…ok..penat. [keluar]


Thursday

[UPDATING]



When the life gives mold, make penicillin!

That was a good motivation to ponder! Yes, when we get upset of certain bad things, we just simply feel the world is narrowing and there is no way out.

People don’t understand us…

People don’t see our suffering…

Saya juga semacamnya sebegitu…hoho..

Berjiwa besar! Seakan mudah untuk dicakap, rupanya susah untuk dilaksana

Bila dilanda musibah manusia mana yang tidak punyai perasaan lemah, yang bezanya hanyalah kesabarannya dalam menghadapai ujian itu. Saya bukan lah mengajak semua untuk berserah membuta dengan ujian..lebih-lebih ujian yang berat.. namun haruslah bagi kita mencari penyelesaiannya.

Antaranya dengan mendapatkan kata-kata motivasi sendiri.

*the end*

Wednesday

TEROKAI KEAIBAN DIRI, BUKAN MENSEPAHKAN!

Melihat keaiban dengan mata hati … hati itu seperti halnya cermin. makin sukar untuk cahaya kebenaran menembusinya jika terlindung oleh debu-debu dosa.

Namun begitulah kita, kuman di seberang laut Nampak, gajah di depan mata pura2 tak tahu! Lebih mudah menilai keburukan orang dari mencari kelemahan diri..

ton,Itu kau lah~ ohh ye ea..

sukarkah menerokai kelemahan diri? bukan itu masalahnya. Persoalan yang lebih penting, bersediakah kita meneroka kelemahan diri demi merobah ke arah lebih baik? Sakitt..~

Imam Al-Ghazali menunjukan empat cara bagaimana kita boleh mencari keaiban diri: -

Berguru dengan guru yang mursyid

Mentarbiyah bukan sama dengan mendidik, mengajar tidak erti pada membimbing. Saya teringat kata-kata seorang pensyarah saya, “knowledge is something with soul, if you feel nothing it is just an information” bukan kelayakkan saya hendak menentukan bagus atau tidak seseorang yang memberikan ilmu cuma apa yang saya rasai, seseorang guru yang mendidik dan mentarbiyah mampu membuatkan muridnya reti menghargai ilmu di samping sentiasa mementingkan prestasi akhlak muridnya.

Bertemankan sahabat yang soleh

Sahabat soleh, sahabat yang kita boleh sehidup dan semati dengannya. Sahabat yang dikala senang dan susah, sahabat yang menunjukkan apa yang salah, menggalakan apa yang benar. Sedang, Rasulullah sendiri di zaman baginda memanggil pengikut-pengikutnya dengan gelaran ‘sahabat’.

Baginda bersabda, “sahabat-sahabat aku adalah ibarat bintang-bintang di langit , mana satu yang kamu ikut kamu akan dapat petunjuk.”

Ohh..i wish I cud be one of the stars! ~~

Mendengar kata musuh

kata-kata musuh itu walaupun pedih, perit dan sadis, namun ia adalah luahan ‘ikhlas’ dari pihak yang berusaha mencari kelemahan kita. Maka, dengar dan obahlah..

Bergaul dengan masyarakat

Telitikan, jika kita rasakan akhlak kita sekarang adalah agak baik, baik, atau super baik, atau apa2 jelah… adakah kebaikan kita itu lahir dari diri kita sendiri atau kerana kondisi suasana? Akhlakul karimah atau akhlakul ikutan? ukurlah dengan feedback massa..

Hidup bermasyarakat juga memberi peluang kepada kita untuk sentiasa memuhasabah diri “ohh…ini perkara elok, aku harus pertingkatkan. Dan ini perkara mungkar, jadikan ia pengajaran”

Wallahu’alam


Sayapeduli,

Menerobos keaiban demi pembaikan

mode: masih rindu pada mek

Picisan mahalah maimunah


Sumber : penawar bagi hati, abdul Aziz Ismail

TAUBAT:REJUVINASI MATLAMAT DIRI


taubat, perkataan mudah diungkap, namun susah dilaksanakan. perlukan mujahadah dan keazaman yang tinggi dan muktamad. hati nya perlu kental lantas hati yang bertaubat itu sangat tinggi darjatnya. ramai yang keruan, apa butuh aku bertaubat kerana dosa-dosaku masih bertimbun? bagaimana bisa aku bertaubat jika masih hatiku ragu? gundah?

taubat bukan semata "ya Allah, ampunkan dosa-dosaku, hindari aku dari perbuatan keji dan mungkar." lantas menangis teresak-esak. tidak...tidak...taubat bukan sekadar itu.

malah lebih dari itu. taubat mencerminkan penyataan ketauhidan kita sebenar-benar kepada Allah S.W.T disertakan kecintaan kepada Rasulullah s.a.w

bagaimana harus aku mulakan?

taubat jua perlukan ilmu. Ilmu Fardhu Ain yang asasnya terbahagi kepada 3 iaitu Tauhid, Fekah dan Tasawuf

Tauhid -
penting untuk kita benar-benar kenal Allah yang satu. kenali 20 sifat wajib bagiNya,20 sifat Mustahil bagiNya, dan satu sifat harus bagiNya. fikirkan sejenak,butuhkah kita meminta pada orang yang kurang kita kenali? benarkah kita benar2 meminta padanya?

seiring dengan kata-kata orang tua2, "tak kenal maka tak cinta"

dan muhasabahkan diri, bagaimana usaha kita dalam mencontohi Rasulullah? kenalkah kita padanya? sehingga kita benar2 yakin bahawasanya dia akan memberi syafaat kelak buat kita?

ton,cakap berdegar-degar, jangan habuk pun tarak!

fekah -
kepercayaan tanpa tindakan apalah hasilnya, tindakan tanpa kawalan, elokkah hasilnya? begitu jualah taubat. matlamat sudah baik, tapi jalan pula yang silap. apakah maknanya... taubat itu berterusan, bukan dah kosong2 boleh buat balik..aduyai.. dah brtaubat kenelah reti hidup bersyariat. tahu halal haram, do n donts etc.

tasawuf-
ilmu yang menyempurnakan 'akhlak' dalam taubat kita. kita ini hambaNya yang lemah, dhaif.. lalu terkadang kita leka dengan adanya hasutan syaitan. putihdisangka hitam dan sebaliknya. pernah saya mendengar satu potong ayat dari kitab Al-hikam dari filem KCB, katanya " barangsiapa yang merasakan dirinya Tawadhuk, rasa rendah hati, maka bererti, dia benar-benar orang yang takabur"

sedang diri ini perlukan taubat sepanjang masa, kerana jaminan siapakah bahawa saat ini, tiada dosa yang kita lakukan?

ton, a long way to go. stillll

wallahu'alam

sayapeduli,
dalam renovasi hati dan kecintaan kepada ibu
picisan mahalah maimunah

sumber :penawar bagi hati


EXPRESS THROUGHOUT PIC! ~ BY FAIZ...

sesungguhnya saya tersenyum sorang2 bila tengok pic ni. =D

Tuesday

PLEASE DON'T SMILE CONSCIOUSLY!


petang itu, usai peperiksaan praktikal prothetic di lab, saya tergesa-gesa mengemas. berhajat keluar dan mencari makan di kafe. di tengah perjalanan keluar lab, en.mat, juruteknik pergigian menegur,

"zaiton, kenapa 2 3 menjak ni saya nampak kamu selalu sedih je?"

pantas saya menjawab, spontan" mana ada en.mat, saya rasa sayalah orang yang paling ceria. haha" saya tergelak. but still in a good manner =)

en.mat hanya melihat gelagat saya. tersenyum. mungkin dalam hati dia fikir 'dah xbetul ke budak ni' haha

beberapa saat selepas ketawa. saya dapat rasakan otot pipi saya kejang. kebas. melenguhkan.

namun sebentar kemudian.saya lantas pulang. menuju ke kafe mencari sesuap makanan =p

the end of story

mesti ada yang pelik, apa point nak crita sebenarnya.. hu~ itu baru mukadimah.


TO BE CONT... please don't smile consciously!


PERASAN LETIH...=D

PENGUMUMAN...

BLOG INI AKAN MENGALAMI PEMBEKUAN 'UPDATING ENTRY' BAGI SATU JANGKA MASA YANG BELUM DITETAPKAN. PENULISNYA MEMANG PERASAN LETIH + SIBUK. JADI SAYA MEMOHON MAAF ATAS RASA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB INI. JUTAAN TERIMA KASIH YANG SUDI BAGI SOKONGAN SEBELUM2 NI. (AYAT PERASAN POPULAR ~HU)

SEMOGA KALIAN DAN SAYA DIBAWAH KEREDHAAN ALLAH.. AMEEN.. WS

Thursday

STEP FORWARD


When the day comes

We shall not remain for fortune

We shall...

No!

MUST put all this 1 year effort to end it perfectly

Never regret

Never step down

Never quit!

That jihad is calling for our responsible

We are not choosing one from two

Instead we create two from one

Are we?

Fail or pass not us who decide it

But we have to run after it.

Coz the success ain’t waiting for us

Wednesday

YA ALLAH...

kes 1 :"akak, saya tak tahu saya agama apa sekarang ni. iman saya sangat2 lemah sekarang. takde orang pun nak didik saya. saya tak nak jadi murtad."

seorang adik yang saya kenal. begitu terkejut menghadapi realiti ini. saat mana dia mengatakan bahawa dia tidak suka mendengar azan, dia mula ragu dengan Islam, cemburu dengan nabi (nauzubillahi min zalikk)

punca sebenar sukar untuk saya tafsirkan. saya masih cuba memahami.


kes 2 : "akak, saya ada kawan lelaki, dia sama umur dengan saya, tingktn 5. bersekolah di kelantan. saya dapat tahu dia ada ambil pil kuda. saya pernah tegur tapi setakat tulah. saya risaukan dia. macamana akak?"

seorang lagi adik yang saya kenali ketika program 'masih ada yang sayang' di benteng & Teluk cempedak ( campro ) tahun lepas. dia tertekan antara untuk berubah dengan suasana sekeliling dan kawan2 yang melemahkan.

***tamat kes***


kedua2 kes ni saya masih dalam kebuntuan. apakah asbab lewat tindakan saya atau lemahnya pemikiran dakwah saya mempu merosakkan lagi situasi keduanya?

sahabat yang punyai cadangan, saya amat harapkan... semoga Allah melindungi mereka dan kita.


Monday

JUST FOR ALL ROMEOs

Romeo?

Tapi tak salah jika kita gunakan pada lelaki yang ada ciri-ciri romeo. Kan?

Maaf.Saya sekarang bukan bercakap mengenai lelaki yang memang jelas ‘kebuayadaratan’nya. Yang selalu menukar ganti teman-teman wanita ibarat menukar baju. Yang memang jelas dia tidak memahami apa tuntutan memilih pasangan

Ada hadis menyebut :

“Dikahwini wanita itu (untuk dijadikan isteri) kerana empat perkara iaitu harta kekayaannya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka utamakanlah (dalam pemilihanmu itu) wanita yang kuat beragama, nescaya sejahtera hidupmu”

(Riwayat Bukhari dan Muslim).

Saya focus kepada lelaki yang mengetahui tuntutan memilih pasangan namun tetap meletakkan rupa pilihan pertama. Mereka-mereka ini patut kita gelarkan si romeo.

Sepertinya romeo dalam lagenda yang terus terpikat pada Juliet setelah melihat rupa Juliet yang sungguh mempesonakan. Sehingga meletakan pengorbanan yang maha hebat demi cinta yang dibina.

Saya bukan bercakap tanpa basis dan bukti. Basisnya, realiti si bunga yang cantik pasti cepat dikhitbah. Buktinya, sila cek diri masing-masing (wahai kaum romeo) bagaimana bermulanya kamu terbuka pintu hati untuk melamar seseorang? Kamu sendiri punyai jawapannya.

Saya tidak menunding kepada semua lelaki. Saya yakin ada yang ikhlas dalam memilih pasangan demi ISLAM. Namun penyakit Romeoism ini semakin lama semakin menular di kalangan kaum Adam yang kadang-kadang tanpa segan silu mengatakan “ dapat rupa tu kan satu nilai tambah yang baik,” sedang hatinya dari awal bertujuan itu.

Dan saya sedar, jika penyakit ini berterusan, konsep asal sebuah perkahwinan mungkin akan disalah ertikan. Semestinya perlu di ingatkan, perkahwinan bukanlah penyelesaian kepada masalah-masalah hati sepenuhnya. Malah ia adalah antara satu agen dakwah yang terpenting ke arah pembinaan gagasan khilafah yang lebih besar. Seharusnya ia di bina dengan cematan dan dipelihara tuntutannya.

Bukannya untuk keperluan si romeo!

Sekali lagi ditegaskan, saya bukanlah bertujuan menebalkan tembok pemisah gender, jauh sekali menjadi mangkin pengasas aliran feminism anti-lelaki. Semoga teman-teman memahami.

Tujuan saya hanya satu, menegur atas dasar, perkara yang silap boleh diperbaiki… Kerana saya peduli....

Saturday

Mahmoud AlMabhouh Assassination in Dubai - Muslim Analysis

SEMOGA ALLAH MENCUCURI RAHMAT KE ATAS AS-SYAHID MAHMOUD ALMAHBHOUH


video



video



video

DEMAM EXAM?

Musim-musim exam ni ramailah yang akan demam. Fakta ini bunyi seperti satu kisah lama yang dicerita turun temurun. Nak exam. Ramai demam.ramai demam bila exam.dan exam…dan demam..ohh…

Namun jika diteliti ada benarnya menurut pandangan saintifik. Kita maklum, musim peperiksaan adalah musim yang sungguh menekan emosi. Hampir setiap masa berkurung di dalam bilik, mengadap buku ( bagi yang sebegitulah) sedang, akal yang sihat perlu untuk turut menikmati ‘makanan’ yang pelbagai (aktiviti social, sukan, dll).

Nah, bila keadaan stress berterusan, tahap antibodi badan akan lemah lantas mudahlah untuk infeksi dalam badan berlaku.

Selainnya, bila je exam, ramai yang ‘terlupa’ untuk mengisi keperluan fisikal iaitu makan. Ramai yang mengambil remeh soal makan kerana fikirnya berlapar itu lebih baik. Ya..saya tidak nafikan, makan saja ketika lapar, berhenti sebelum kenyang. Namun sekarang kita tidak bercakap soal kuantiti tapi kualiti makanan.

Diceritakan nabi selalu mengikat perutnya dan tidak berlebih-lebihan dalam makan. Sehingga dalam perang khandak nabi mengikat dua batu di perutnya.

Jangan..jangan..jangan..jadikan alasan itu untuk kita tidak mengambil keperluan makanan.

Seharusnnya kita ambil contoh kualiti makanan nabi… ingat ye..bukan saja pada kuantiti.


Apa yang nabi makan?antaranya Kurma..roti ( gandum) dan susu serta lain-lain sumber primer . Aisyah juga pernah diceritakan memakan setengah biji kurma semasa berbuka.

Kualiti inilah yang harus diambil contoh.

Makanan bersumber primer adalah makanan yang mempunyai kualiti zat yang baik. Maksud primer di sini adalah yang segar ataupun terus dari sumber pertama, tidak di awet, ditambah perasa dan sebagainya.

Ohh..apa yang kita telah makan hari ini? renungkan.

betapa kita makan,hanya perut yang terasa kenyang tapi tidak dapat penuhi keperluan makan.

Keadaan malnutrisi ini juga dari segi saintifiknya boleh mengakibatkan lemahnya sistem pertahanan badan dan beberapa komplikasi lain seperti masalah pencernaan, penglihatan dll.

Akhirnya, nasihat dari saya. Jikapun telah jatuh sakit, seharusnya kita perlu meminta ‘ubat’ pertama-tama sekali dari MAha penyembuh. Banyakkan mengingatiNya, seharusnya hati akan menjadi tenang. InsyaAllah. ws

p/s : ni nasihat dan kata2 semangat buat orang-orang sekeliling yang dah demam dan terasa nak demam time exam ni. =)

HATI MATI?

Tangan keras membeku,

bila hati hitam mematu,

fikiran kosong berdebu,

lidah pula terkelu.


jangan kamu jadi tunggangan nafsu,

nabi kita tidak mengajar sebegitu,

cakaplah dan dengarlah dengan ikhlas,

kelak ada ganjarannya.


Mati itu pasti,

bila itu misteri,

bagaimana itu pilihan.


Ini perkongsian ku

Buat hati ini

Yang merajai diri.


Buat jundullah,

Kotakan janji-janji mu,

Angkat panji-panji mu,

Ayuh sama kita ke medan!


Allahuakbar!

Allahuakbar!

Allahuakbar!

OFFICIAL RESULT OF SRC GENERAL ELECTION 2009/2010


~GOMBAK CAMPUS~


INTERNATIONAL CONSTITUENCY
Anas Ismaiel
Faez Saleh Ahmad Batis
Tarik B. Alamgir
Yusuf Khidir Alkazimy


AIKOL CONSTITUENCY
Izyan Hazwani Bt. Ahmad
Muhammad Shauqi B. Suhaimi


ARCHITECTURE CONSTITUENCY
Muhammad Faris Ismail
Nur Atiqah Bt. Mohd Nissfu

ENM CONSTITUENCY

Abdul Aziz B. Abu Hasan - 352
Azharul Amin B. Ahmad Nazarudin - 586
Hafizul Ariri B. Rusmani - 411
Hidayatul Karimah Bt. Mohd Mahyuddin - 896
Muhammad Syazwan B. Suhaimi - 921


ICT CONSTITUENCY
Ahmad Rafiqi B. Rosli - 181
Khadijah Adibah Bt. Ahmad - 154
Muhammad Nurazim B. Azman - 161
Norazlina Bt. Mohd Nawi - 147
Nursyahidah Bt. Ahmad - 120
Nurul Zahidah Bt. Mohd Zan - 146


ENGINEERING CONSTITUENCY
Ahmad Khairul Azman Bin Mohd Salleh - 855
Muhammad B. Ahmad Kamal - 498
Muhammad Firwan Bin Norliza - 838


IRKHS CONSTITUENCY
Noor Yusri B Wahi Anuar - 1231
Nur Hafizah Bt Ahmad Puzi - 531
Siti Fairuz Bt Kadri - 1027
Zatil Arifah Mohd Amin - 1309




~KUANTAN CAMPUS~


ALLIED HEALTH SCIENCES CONSTITUENCY
Marlina Bt Mohd Zain - 144
Mohd Hakim B. Zakaria - 212
Nurhasnah Bt Mazalan - 101


NURSING CONSTITUENCY
Fauzan B. Mohamed - 87
Hakim B. Rahmat - 121
Siti Hajar Bt. Mohd - 64


PHARMACY CONSTITUENCY
Ahmad Mustaqim B. Ariffin - 95
Hanisah Bt Kamarudin - 68
Nur 'Atiqah Bt Hussin - 57


DENTISTRY CONSTITUENCY
Mohammad Badiuzzaman Tuan Ibrahim


MEDICINE CONSTITUENCY
Mohd Fahmi B. Nain - 177
Noor Idayu Bt. Ibrahim -196
Syazwani Bt. Sanusi - 221


SCIENCE CONSTITUENCY
Muhammad Aklil B. Ayob - 353
Nadzirah Bt . Redzuan - 132
Siti Khadijah Bt. Imam Supa'at - 272


kredit buat sufy girl