Tuesday

PROFILE SYUHADA - SYAMIL BASAYEV

video

Alhamdulillah...hasil penat jerih usrah kami...

usrah best of the year!!! =)

Sunday

AIN'T GONNA WORK IF LIKE THIS LA...

“ hey you there! we have emergency here, give us some help lah!”

Aku tersentak. Cepat saja meluru ke stretcher yang membawa pesakit. Melihat darah yang bercucuran dari tangannya aku lantas menekupkan kain ke luka itu. Entah dari mana aku rembat aku pun tidak pasti.

Kem pelarian itu gamat dengan manusia yang cedera. Dahsyat-dahsyat semuanya. Pasukan perawat kecemasan sibuk memberi rawatan. Sukarelawan-sukarelawan mengangkat dan membantu orang ramai.

Sadis. Pedih. Kejam!

Ku intai ke tingkap luar khemah. Gamat. Riang dengan bedilan dan peluru yang tidak mengenal erti kesian. Apache Israel sedang gila di udara.

Ku kira mahu beralih keluar, namun…

“No, you stay here. Help me. We have to amputate his hand. It’s broken already. If not He might die!”

Me? Nooo…

I woke up from sleep!

“ya Allah!” luckily, A dream.

It's asar already..no wonder la I get such nonsense dream. Suddenly, my eyes step on a book. ‘tokoh-tokoh gerakan Islam abad moden’

Ohh..now I remember. I read it and fall asleep. The last chapter was about syeikh ahmad yassin. Palestin. Hamas. Kem pelarian.

and before that I watch a Japanese medical movie.

Few minutes I stay on my bed..

Apalah aku ni. Malu betul. He’s a paralyze man, move with wheel chair and yet still can work hard for jihad Islam in palestin. Me? Just exam maa.. exam... and yet can feel lazy-lazy to revise aa? How wud I liberate myself from this ‘malas study syndrome’ if I continue like this?

Ohh…what a shame.

“Real man work his word”

7th December 2009 – 9th December 2009 = 1st part of 2nd professional exam

Subject: Oral biology 1 and oral biology 2

Gambatte,ton!

Everyone, pray for us k.

Sekian.

Wednesday

PEDULISME OH PEDULISME

dunia pedulisme.

what a great name... but i think i've to change it soon.

coz i think my post not more shows its pedulisme. hehe

to much personal matters arised here, rather than the pedulisme issues!
(ku turut dapat 'anjingan' kerana nama ini =p)

anyway, i wud like to thank people behind this term (akupedulisme). fisrt time i heard it was at matriculation centre.
(seems that i like to copy others saying..hehe)

also the qoute 'talk to express, not to impress'.. credit to a SSH member! hehe
(mengguyah pendirianku sedikit sebanyak..huh)

and last but not least,

"people always do say about you. good and bad. but you are the one who decide it either to hear them or not!"

www.sayapedulisme.blogspot.com

Monday

TRANSFORMASI MAHASISWA: IDEA PLASTIK ATAU PERSONAL SKEPTIS?

I’M NOT DEDICATING THIS ENTRY TO ANYONE SPECIFICALLY. It is just my personal view, may personal feelings, and my fingers write them as my brain works.

2 malam lepas baru saja saya mendengar satu forum yang bertajuk Transformasi Mahasiswa. Tiga ahli panel dari 3 buah kampus yang berbeza. Saudara Abu Kassim, timb Presiden PKPIM Nasional dari kampus UIA kuantan. Saudara idris dari UKM mewakili GMMA manakala saudara berbaju pink, faridzul dari UIA gombak yang mewakili GAMIS. Saya kira ketiga-tiga mereka adalah ikon gerakan mahasiswa dalam pertubuhan masing2. Tidak diragui lagi.

Tuan moderator? Amat saya bangga. (orang klate tu..hehe)

Saya tidak berminat untuk mengulas panjang apa yang telah dibincangkan semalam. Namun saya tertarik apabila ada dari kalangan audien yang bertanya:

“ Kenapa perlu berbicara tentang perkara yang besar sedang banyak lagi perkara kecil yang belum kita setel?”

(lebih kurang maksud…ayat sebenar sungguh panjang..)

Ada yang menyentuh tentang jangan hanya bercakap tentang perkara nasional semata sedangkan bagaimana dengan solat jemaah di kalangan mahasiswa, sikap dalam belajar dan pelbagai isu-isu sekitar kehidupan mahasiswa.

Saya tegaskan. Saya tidak salahkan sesiapa dalam hal ini. Malah jika ada saya akan salahkan diri sendiri. Mungkin fahaman pembaca silap kerana kesilapan bahasa saya.

Hanya apa yang saya nak timbulkan.

Bila ada yang mempersoalkan sebegitu, adakah benar idea transformasi mahasiswa hanya plastik? Ataupun kerana personal skeptis?

Saya akui, saya juga tidak sukakan idealisma- idealisma yang retorik, terawang- awangan dan jauh dari jangkauan logik saya. Kerana, bagi saya ianya tidak menyelesaikan masalah secara direct, the real problem, malah kadang-kadang boleh menimbulkan masalah yang lain.

Namun, bukan lah sikap saya untuk terus menolak apa yang saya tidak suka. Dalam situasi sebegini, sikap pesimis terhadap sesuatu yang baru harus dielakkan. (Transformasi mahasiswa sesuatu yang baru ke?)

Adakah kerana kita rasa ianya tidak realistik lalu kita sewenang mengatakan ia tidak penting @ tidak sepatutnya dsbnya?

Adakah kerana ketidakmampuan diri kita menerima idea – idea besar ini menyebabkan kita menolak gagasannya?

Bukankah itu tandanya kita pesimis dengan sesuatu tanpa berfikir panjang?

Nabi pernah bersabda, seperti yang pernah dilaporkan Imam Bukhari yang bermaksud ;

“Kaisar Parsi akan hancur dan tidak akan ada lagi kaisar selepas itu. Kaisar Rom juga akan hancur dan tidak akan ada kaisar selepasa itu. Harta- harta rampasan akan diagihkan pada jalan Allah”

Waktu itu apakah kekuatan yang umat Islam miliki dibandingkan Rom?

Apakah waktu itu teknologi umat Islam lebih hebat dari parsi?

Ataupun Islam sewaktu itu punyai Men power yang ramai?

Nope!

Namun,Umat Islam di kala itu optimis dengan kata-kata nabi, sebagai seorang pemimpin.

Kemudian,hadis ini telah berjaya meningkatkan motivasi dan semangat umat islam untuk terus berjuang. Akhirnya, empayar Parsi jatuh ke tangan umat Islam pada abad ke tujuh Masihi dengan kejatuhan ibu kotanya Ctesiphon. Tentera- tentera Islam pada masa itu dipimpin oleh Saad bin Abu Waqqas.

Rom pula jatuh ke tangan umat Islam pada zaman empayar Uthmaniyah pada tahun 1453 Masihi dengan kejatuhan kota konstatinople di tangan Raja Muhammad II ( sultan Muhammad Al-Fateh).

Tun Mahathir sewaktu hayatnya sebagai Perdana Menteri, beliau memperkenalkan Wawasan 2020. Waktu itu, 1990 an.

Apa kekuatan yang dipunyai Malaysia?

Bagaimana paras intelektual rakyat Malaysia?

Berapa ramai yang menentang penubuhan KLIA waktu itu

Berapa ramai yang membangkang kewujudan Litar Sepang waktu itu.

KLCC… Menara KL… dan pelbagai perancangan dalam wawasannya.

Kerana beralasan tidak realistic dengan semasa. Kerana Kita masih belum selesaikan perkara-perkara sekitar lain (baca : mainly focus on kebajikan, pendidikan, dsb)

Hari ini,Benarkah wawasan itu tidak realistic?

Opss..skali lagi saya tidak menunding pada sesiapa (+_n)

Islam agama dulu, kini & masa depan, dan tidak akan pernah ada kerja yang sia-sia selagi mana ia dilakukan atas tiket menegakkan Islam.

“Just do our job and let they do theirs. Mission is a business among leader and followers”

Pupuk semangat ‘kekitaan’, bukan ‘keakuan’

~Perkukuh kesatuan perhebat dakwah ~

Tuesday

IT'S ANOTHER STORY


“DR, I’m not satisfied. Why do we need to have a perfect arrangement of teeth for denture (read: gigi palsu sepenuhnya)?”

saya tidak berpuas hati. Stress berlapis-lapis. Hampir 2 minggu menyusun gigi, namun ada saja yang tidak kena. Gigi kacip kurang jongang la, gigi taring tidak cukup sudut lah. Geraham yang tidak sebaris lah. Apa-apa jela.

“What do you mean by that?” pensyarah saya bertanya kembali. Dia tersenyum.

“umm… recently, I always observe people teeth. And what I see that most of them do not have perfect arrangement of teeth, but they still can eat… can chew… so why we must do a perfect denture, dr.?”

“What are the functions of denture?” pensyarah saya bertanya

“Mastication… speech… and esthetics?” saya menjawab. teragak-agak

“Yes, mainly for mastication (read : mengunyah). What does a denture unlike natural teeth?”

“Err…”

“Nerve. Denture lacks of nerves. natural teeth have nerve to sense the mastication. Trough nerve, we can feel the right position for our teeth to chew. Unlike denture, no sensory to control the position, so, it is very essential to produce a perfect arrangement of teeth to optimize the masticatory system.” Jelas penerangan beliau. Kini saya sudah faham. Tanpa rasa, gigi sukar berfungsi! (n_n)v

***

Jika gigi pun perlukan ‘perasaan’ untuk menjalankan tugasnya apatah lagi makhluk ciptaan Allah yang dinamakan manusia.

Ramai yang mengharapkan kesempurnaan fisikal demi menyempurnakan roda kehidupan ini. Kebahagiaan diukur dengan kelengkapan asas yang cukup, isteri yang cantik, anak-anak, pekerjaan yang baik, dan kehidupan yang terisi dengan aktiviti-aktiviti yang menggembirakan.
Ahh..jangan terlalu fikir jauh..sedari apa yang berdekatan kita. Saya turut sama. selalu mengharapkan kesempurnaan fisikal demi kesempurnaan kehidupan harian.

Yi!

Tanpa motor hidupku ‘tak sempurna’…
Tanpa handset rangkaianku ‘tak sempurna’…
Tanpa laptopku sendiri kerjaku ‘tak sempurna’…

Kadang- kadang alatan-alatan yang tidak bernyawa dan berperasaan ini mengambil alih perasaan bergantung saya pada YANG PALING DI AGUNG DI SANA.

Sedikit sebanyak saya mula menjadi seperti si gigi palsu…yang terpaksa mengharapkan kesempurnaan fisikal demi meneruskan fungsinya…

“ …orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenteram.”

Surah Al-Ra’d : 28

P/S : sayangi gigi natural anda..jaga ia elok-elok. Once dah kena cabut, anda akan hilang salah satu deria ke enam…

Sunday


salam eidul mubarak!

alhamdulillah...raya kali ni sangat best! (n_n)




reflectin' ramadhan



9th ramadhan...

aloo...speed up, tone!

Monday

CUTI TERPAKSA...

hari ni secara oficially Kuliyyah of Dentistry IIUm Kuantan tutup. admin x..hanya student. dari 1st year sampaila 3rd year. semua diperhambat pulang ke rumah masing2 dengan cara terhormat.
yang suspek, stay
clear, boleh pulang ke rumah.
me?- alhamdulillah still clear but don't want to go back home la...hehe
cuti tiba2 ni sakit kepala jugak. byk benda tergendala.
yup. if i think in that way, it is likely i'm the selfish person...
sanggup mengenepikan mudarat lebih besar utk kepentingan diri sendiri.
sekali skala wala' kat admin apa salahnya. hehe

final decision : ok..balik..(n_n)

umm..ni ada beberapa nasihat dari doktor td: just want to share.
sape2 yg xde simptom ap2 lagi, disarankan jaga molek2 personal hygiene. minum bayk air, bykkan makan protien (ikan,ayam dsbnye), amik byk vitamin cam betik, oren. bersenam. pastu selalu berada di kawasan udara terbuka.

kullu nafsin zaa ikotul maut!
that's for sure. tapi kita berhak menentukan bagaimana kita mati.
hope husnul khatimah..

ws

Saturday

DEMONSTRATION THEORY: FROM MEDICAL VIEW

Pandangan sudut perubatan? Mengarut!

Perhatikan…

Sebelum saya 'mengarut' lebih jauh. Adalah lebih baik kita fahami satu asas penting dalam ilmu imunisasi (immunology), action of antigen-antibody.

Subahanallah… maha hebat ciptaan Allah. Dia menjadikan asas pertahanan badan manusia dengan sebegitu sempurna. Yang dapat terus memberi reaksi atas segala serangan mikro organisma2 (bacteria, virus,fungi dsbnya) yang memudaratkan. imunisasi badan yang kuat, InsyaAllah x jadi fever etc, tapi jika sistem pertahanan badan dapat ditembusi maka badan akan sakit, fever dsbnya.

Maha suci Allah. Dia jadikan mikroorganisma2 ini dengan dilengkapi signal masing2 yang memudahkan pertahanan badan (antibody) utk mengesan kehadirannya. Signal ini lebih mudah dikenali sebagai Antigen.

bayangkan, jika bakteria2 ini memasuki badan tanpa memberi signal? Lantas terus menyerang segenap bahagian sel, tisu, organ2 dan disudahi dengan melumpuhkan sistem2 dalam badan kita? Jadi signal itu penting dan jika dilihat, Ia adalah sebenarnya satu kepentingan.

Dalam kes demam, doctor biasanya meletakkan prescription antibody sebagai ubat dan ayat wajib yang dituturkan “mesti makan sampai habis deh!”

apa jadi kalau xmakan sampai habis? Inilah yang menarik…

Satu sifat antigen adalah mudah mengadaptasi. Selepas invasion yang pertama, jika bakteria2 ini tidak dihapuskan sepenuhnya mereka akan cuba mengadaptasi cara pertahanan yang dilakukan antibody dan mencipta satu serangan yang lebih hebat dari sebelumnya. Signalnya lebih susah dikesan antibody. Dan bacteria itu dikatakan imun dengan antibody.

Dan buat invasion kedua, doctor akan memberikan kuantiti antibody yang dua kali lebih dari sebelumnya. Demi memerangi bacteria yang lebih bijak!

Due to environmental factor, adaptation factor, etc the microorganism can lead to mutation!

Antara cth pada hari ini adalah H1n1 sendiri. Mutasi virus gabungan manusia, burung dan babi. Kesannya? Virus yang mampu menjadi pandemic. Menghuru-harakan donia… menginsafkan sesiapa yang mengambil pengajaran darinya…

Dari sebab itulah pengamal perubatan tidak menggalakkan kita terus menerus mengambil antibody sebagai ubat demam. Tambah2 kalo kita ni makan xabes. ( takut ubat tu! Hehe)

Mencegah lebih baik dari merawati. Jaga kesihatan dengan aktiviti2 dan diet yang sihat. Dan sekalipun demam, it's better to use the natural way. (minum air byk2, makan buah oren dsb)

Kerana antibody yang dihasilkan badan kita sendiri sebenarnya sudah mencukupi. InsyaAllah.

*Tamat cerita*

Bayangkan…

antigen adalah suara demonstrasi

antibody adalah kementerian pertahanan yg terlibat

suatu hari,disatu tempat, badan kita luka, bacteria memasuki badan, bertujuan memberikan signal. Luka ini harus segera diubati!

Di suatu masa, kerajaan buat silap, suara demonstrasi bangkit, menyatakan perkara ini harus diperbetulkan ( kita mesti igt, demo adalah jalan yang dipilih setelah suara tidak didengari secara baik)

Lalu kerajaan menghantar antibody2 yang berupa pasukan merah yang lengkap bersenjata. Demi menangkis suara demonstrasi yang salah dari sudut pandangannya.

Demonstrasi secara jasadnya. Berjaya disuraikan, namun ‘luka’ masih belum terubat. Kali kedua suara demonstrasi bangkit, kali ini dengan persiapan yang lebih rapi, kerajaan pula menghantar pasukan merah yang lebih ganas. Sehinggakan sel2, organ2 yang tidak bersalah, yang tidak terlibat turut terkena tempiasnya. Dan kerajaan masih belum lagi merawat luka. Hanya menumpu untuk melawan bacteria. They solve the presented problem, not the real issue.

Tidak mustahil suatu hri nanti, tatkala bacteria itu bermutasi, dan luka itu masih belum dirawat, keadaan menjadi lebih buruk.

Apabila suara demonstrasi tidak didengari, kezaliman pasukan merah merajai, Sejarah yang telah berlaku dahulu mungkin berulang. pernah di Malaysia, taiwan, Thailand, dan tempat2 lain

korban hasil dari rusuhan rakyat yang berlaku dek kezaliman pemerintah yang terus menerus.

tragis dari kebangkitan suara rakyat terhadap pemerintah

Apakah kita mengambil pengajaran darinya?

Apa lagi nak dikata….

Monday

DENTAL PRACTITIONER CAREER: WHAT SHUD I COMMENT? HUU

“You must remember you all are dealing with people’s lives. Everything you do must with precaution and in perfect steps. In reality work life, no mistake is allowed. Later you’ll find how’s important what I’m saying about”

A warm reminder

It’s a good advice that wakes me up. This week we have the clinic practical and prostho lab every day. Tiring but it excites me up! Yaa..True...Feel stress when it comes to time handling the sophisticated, ‘hundred-button’ dental devices and machines. Stress added up when I was being scolded..hu (for some kind of misunderstand- natural thing kot =p)

However, after 1 year in dental program I start to see this field in many aspects and views. Dental practitioner is not only people who frighten me up with sharp dental instruments like what Mr. Bean has imagined. Instead, they carry a nice job. (….self-promotion loh!). For me, being a dentist practitioner is not only about practicing medical science; but also applying arts and sometimes I feel like a technician... everything is mixed up! Cendol pulut tapai I guest la. Heh

First rule that I learn for being a good dental practitioner is TO ALWAYS TAKE GOOD CARE ABOUT CLEANLINESS...(Actually for all health worker =p)… everything must be disinfected, at most of the time, and in most of your move! At first, I really ‘kekok’ to do all this simple2 thing…like wash my hand regularly with 7 step hand washing and in correct technique.. Really something! Hehe but the reason behind it makes me enforce myself to make it as habit.

One of my lecturer says “you must really take good care of the cleanliness… what will you answer later to Allah if the patient got sick because of your carelessness?”

Yi!!

What shud I say?

‘If it is because of my carelessness…’

Other than that, there are many2 rules that I must stick to as the condition to be a good dental practitioner… and I.A within 5 years I’ll grad as a dental practitioner.

Uh. Boring .Let’s changed the story.

Um..let say…

TO BE A GOOD MUSLIM: WHAT SHUD I DO?

Yi!?

Of course I must learn to be a good Muslim, practice the rules and make them as habit!

What are the rules?

Of course…Al- Quran, hadith

Yet, by hook or by crook if I want to ‘grad’ as a good Muslim I must do enforce myself to follow all the rules (mujahadah kot!)

Yak??!!

If not doing so?

Pikir la sendiri! Huh

apa lagi nak dikata...

p/s: gambar2 yg bkenaan tak dapat nak transfer. aii...sabarr

Sunday

MEET US AT THE NEW DENTAL CLINIC!




IIUM KUANTAN CLINIC OPERATION

DAY : WEEKDAYS
CONSULTATION HOUR : 9-11 AM
DENTAL PRACTITONER: 3RD YEAR STUDENT INCHARGED
PAYMENT : F.O.C ( DO DOA FOR OUR SUCCES!)

ALL STUDENT ARE WELCOMED!!!

P/S :free kalo buat dgn student, if lecturer, lain kira. jemput2 suma ye!


Friday

BUKAK SKOLAH DAH?...AIYOOO

sesi persekolahan saya belum lagi bermula. masih berbaki sehari dua lagi. mendung saya memikirkan persiapan memasuki alam pengajian tahun ke-2 yang pastinya di bumi bertuah kuantan ini.


jika sepuluh tahun yang lalu saya sibuk dengan perihal baju baru, kasut baru, beg baru, buku baru dan juga cikgu baru kini, berada di medan universiti, itu bukan perkara utama lagi..


berlegar-legar di minda saya "bagaimana persiapanku untuk mendepani 9 subjek baru nanti? (3 subjek hari tu pun dah huru-hara..hu)"


menginsafi diri, saya berazam untuk tidak mahu lagi terjerumus dalam kancah 'kegagalan akademik'


"err...kegagalan yang macamana tu ton?"




tokoh-tokoh ilmuan islam adalah contoh manusia yang sangat menghargai ilmu. cinta mereka pada ilmu semata-mata demi mendapat redha Allah. sedang saya??


"Abu Jaafar al-Qashari, seorang fakih yang warak ada menyebut bahawa selama empat tahun penanya tudak pernah kering..."

suatu hari dia mengunjungi yahya bin Umar, salah seorang gurunya. dia mendapati banyak buku di sana namun dia tidak punyai wang untuk membeli riqq (sejenis kertas dari kulit) sehingga dia tidak mampu menyalinnya. Akhirnya, dia mengambil keputusan untuk menjual baju yang di pakainya demi membeli riqq. MasyaAllah..


Rasulullah bersabda "siapa yang menempuh perjalanan untuk mendapatkan ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jaln ke surga"


Ya...saya perlu mencintai ilmu. no. saya mau jadi pencinta ilmu..


"habis tu, ton, jadi kaki study la pasni ye? tak nak terlibat dah ke dengan aktiviti persatuan? dakwah? kawan2?"


HaHaHa..izinkan saya gelak sesaat 2.


pembunuh senyap!


seringkali saya tersepit bila dicampakkan pilihan. lebur bersama kerja dakwah? ataupun ralit dalam timbunan buku? sementelah ungkapan akademik no 1 dakwah bukan no 2 seringkali dimainkan.


saranan buat diri ini "pilihlah yang terbaik buat dirimu. jangan sampai engkau meninggalkan keduanya. bukankah ada hadis yang menyebut lebih kurang maksud "ulama' yang paling bertakwa adalah yang berani berkata benar dihadapan pemerintah yang zalim" ?


menuntut ilmu juga sebahagian dari strategi dakwah. tanpa Ilmu di bidang kita, bagaimana mahu menewaskan musuh yang cemerlang 'Ilmu'nya?


kebenaran yang tidak tersusun akan dapat ditewaskan oleh kebatilan yang tersusun. lebih kurang kata2 Saidina Ali Karramallahu wajhah


juga diperhatikan, sindrom rendah diri turut disumbang oleh faktor akademik. memalukan. kerja dakwah di luar hebat dan mantap namun 'berani' ponteng kuliah-kuliah wajib di universiti.
akibatnya? menjadi 'bintang popular' dalam kelas. saya bukanlah menunding kepada individu yang punyai keputusan akademik yang rendah, kerana itu bukan isunya.

yang perlu diberi lebih perhatian adalah sikap dalam menuntut ilmu. bagaimana akhlak dengan guru, adab belajar, ketepatan dan penghargaan terhadap masa, hubungan baik dengan sahabat seguru dan juga sifat merendah diri sebagai seorang murid.

lulus atau gagal?
itu percaturan Allah. kerjamu..cintailah Ilmu
(n_n)

Tuesday

BUNGA UNTUK AYAH??

semasa cuti hari tu, waktu tu saya kat rumah. lebih kurang 5 6 hari lalu. anak sedara lelaki saya baru pulang dari sekolah. rumah saya (yg jugak rumah neneknya) hanya di sebelah pintu pagar sekolah. jadi, selalunya anak-anak buah saya akan transit kat sini sebelum saya hantar ke rumah mereka. lebih kurang 5 minit naik keta.

budak lelaki tu. namanya ashraf. umur 10 tahun. satu waktu, dia datang kat saya.


"c'ton, apat( cepat) la antar long balik" 2 3 kali dia memujuk, namun saya buat2 pekak badak. sugul. kecewa dengan mak sedaranya yang hampeh, dia hanya diam di sofa.

lebih kurang 2.30 saya meminta izin mak untuk menghantar along & angah (ank2 sedara) ke rumah mereka.

adik saya, amalina turut menemani

sesampai di rumahnya. ashraf terus mendapatkan abahnya. sedang ketika itu, abahnya ralit tido2 ayam. menelangkup muka dengan tangan. baring di ruang tamu.

"abah, apat peje mato!" gesa ashraf tatkala melihat abahnya membuka mata.

"apatla" abahnya hanya tergelak kecil. lantas memekup mukanya

ashraf tiba2 mengeluarkan sekuntum bunga dari beg sekolahnya. bunga plastik. warna kuning.

"haa, buko mato." dia menghulurkan bunga itu kepada abang iparku.

abang iparku senyum. mengusap kepala anaknya.

ashraf berlari. malu.

saya mendapatkannya dan bertanyanya. "bakpo wi bungo ko abah long?"

"long nak adi anak abah. hehe"

saya turut tergelak.

abis..bunga tuk c'ton takdak ka????

sekali lihat, tiada yang istimewanya cerita ini. sekuntum bunga dari anak yang berusia 10 tahun kepada bapanya sempena hari bapa. namun ianya sangat istimewa buat saya.

anak kecil itu bukan budak biasa. dia seorang kanak-kanak hyperaktif, yang masih belum pandai membaca,menulis, mengira, sekalipun menyebut A B C sehingga Z

beberapa konsonan tidak dapat disebutnya dengan baik menyebabkan perkataan yang di tuturkan sukar difahami (adiknya selalu jadi translator)

namun dia bukanlah kanak-kanak yang mengalami terencat akal...nauzubillah. cuma kelembapan dalam pertumbuhan intelektual.

siapa tahu, siapa mengerti, anak kecil yang bernama ashraf itu sangat menghargai abahnya.

mengorbankan separuh belanja sekolahnya hari itu untuk membeli sekuntum bunga buat abah yang tersayang

pengajaran besar buatku...

yang masih tak reti-reti nak... mintak maaf dengan ayah

huhu

SELAMAT HARI BAPA!

(21 ogos lepas)

Thursday

SIMPTOM ROBOT BERNYAWA

robotik...mungkin ini apa yg saya rasakan sekarang. hidup dikawal atur oleh entiti luar..


masyaAllah... penyakit ni...


teringat satu video klip yng pernah saya tonton di matrik dulu...ianya berkenaan satu analogi kehidupan manusia yang lupa pada asalnya.yang lupa pada tujuan hidupnya.ibarat robot yang dicipta, mereka 'makan'...mereka bekerja dengan bersunguh-sungguh..ada waktunya mereka berehat... dan mereka juga mencipta permainan, demi menghiburkan hati dengan cara yg tersendiri.. mereka fikir sudah melalui hidup yang sangat sempurna.. namun adakalanya mereka lupa, suatu hari, tuan si robot akan mencabut wayarnya, sang pencipta akan mencabut nyawa hambanya.


apakah kita sanggup untuk menjadi robot yang sia-sia?

sudah tentu tidak..
nah..
jadilah
robot yang mematuhi arahan tuannya!


ingatan dan luahan untuk diri sendiri...
ingatlah orang tersayang...
anda mampu mengubahnya..=)

Saturday

(n_n)

salamullah...

dear bloggers and Internet surfers..hoho

just now,while 'surfing' and 'ngendeng2' i've found a good and simple article on jamaah.

simple explaination and easily digested. InsyaAllah.

you may read at http://nurimani-imani.blogspot.com/2009/04/berjemaah-atau-tidak.html

Friday

AKU DAN DAKWAH?

5 tahun yang lalu:

"dakwah? apa tu? aku bukan ustazah. bukan keje aku."

2 tahun yang lalu:

"err...memang saya tau dakwah tu wajib.tapi...err..tak cukup ilmu la... orang lain takdak ka?"

sekarang :

"dakwah? hukum nya wajib bagi setiap yg bergelar muslim. lebih2 lagi kepada individu yang meletakkan dirinya dalam kelompok yang faham dgn tuntutannya"

akan datang:

" wallahuta'alaalam....(semoga diriku istiqamah)... "

fathi yakan dalam tulisannya BAGAIMANA MENYERU KEPADA ISLAM menekankan empat perkara yang penting sebagai bekalan pada diri dan jiwa seorang pendakwah iaitu ; ilmu, kebijaksaaan,.... dan sabar (alamak lupa lak)...

ok..the end..

aku memang tak boleh nak tulis formal2 ni. terus tak sampai tujuan. jadi untuk tidak membazir entry, aku sebenanya nak cakap pasal dakwah.

"hebatnya kau nak cakap pasal dakwah, ton!"

err...bukan... nak cerita beberapa pengalaman dakwah...

kisah 1:

satu hari aku menaiki kereta bersama abang n kakak ipar aku. kami bmusafir dari kelantan ke kuantan. perjalanan yang jauh memang memenatkan. lebih2 lagi aku memang takleh duk diam. di tengah perjalanan, aku bersuara
"keru, aku ada satu teka-teki..nak dgr x?"
abg aku yang memandu menjwab " apa dia?"
"aa...kenapa kita perlu signboard? contohnya mcam jalan bengkok di hadapan. simpang empat... dll?"











"ummm..." abg aku sengaja buat2 berfikir
"peringatan.." tiba2 kakak iparku bersuara.
" sebagai peringatan..betolkan?"
"aik...apsal senang je jawab nih..tak aci2"
"laaa..."
"hehehe...betol la.pandai k.ct. bila sebut pasal peringatan ni teringat plak kt2 saen ton. bayangkan kalu takda signboard, logiknya mesti kemalanagan makin banyak berlaku. jalan raya pun kucar kacir. padahal kalu kita fikir logik lagi, kita kan dah ada buku undang2 jalan raya. dah tau macamana undang2 jalan raya, ujian JPJ pun dah lepas tapi nape perlu lagi 'peringatan2' ni? huhu.. saen ton tu cakap mcm tulah pentingnya tazkirah. memang kita dah baca Quran, dan belajar agama kat sekolah dan SPM pun dapat A1 agama tapi kdg2 kita lupa. dan time lupa ni la pentingnya ada orang ingatkan kita. jadi jagn la pulak kita tolak peringatan2 ni. tak ke naye nanti..."

aku membebel dalam kete...

"tapi kdg2 ton, orng yang nak tegur tu caranya x kena..bla...bla..bla..." k.ct bercerita ttg zaman universitinya

perbualan berlanjutan dengan idea masing2 yg tidak ku temu 'titik kesefahaman'

the end cerita...

way to jannah Pictures, Images and Photos

bila aku renung balik... ada beberapa sikap pendakwah yang aku belum aplikasi. dan sikap itu adalah KURANGNYA ILMU, TIDAK BERAPA BIJAKSANA DALAM MENCARI PENDEKATAN, DAN GOPOH DENGAN HASIL DAKWAH AKU.

to be cont...

Wednesday

stress : dalam menghayati bulan pro exam

APA ITU STRESS?

Menurut Dr Hans Selye, pengasas teori stress, stress merupakan satu gejala tindakbalas yang tidak spesifik oleh individu terhadap beban yang datang dalam bentuk keresahan yang disebabkan cabaran, ancaman atau perubahan yang memerlukan respon.

Bertentangan dengan persepsi ramai orang, stress boleh dibahagi kepada stress yang baik atau positif yang dikenali sebagai 'eustress' dan yang buruk atau negatif 'distress'.

Pegawai perubatan di sebuah institusi kesihatan di sini, Dr S. Mogan berkata, stress yang positif boleh membuatkan seseorang lebih berhati-hati, fokus dan kreatif dalam kehidupan harian.Menurut sejarah, Alexander Graham Bell mencipta telefon, alat yang mencetus revolusi dalam bidang perhubungan, ketika ingin membantu tunang beliau yang telah hilang pendengaran.

SUKAR UNTUK DIDEFINISI


Kata Dr Mogan, memang sukar untuk memberi definisi mengenai stress kerana ia suatu aspek yang subjektif."Kalau anda tanya 10 orang tentang apa yang sebabkan mereka rasa stress, maka anda akan mendapat 10 jawapan yang berlainan."Sebabnya tiada definisi tentang stress yang dipersetujui semua, apa yang stress bagi seseorang mungkin perkara yang menyeronokkan atau tiada apa-apa bagi orang lain."Contohnya, penunggang motosikal akan berasa gembira bila dapat memecut kenderaan mereka manakala ini perkara yang menakutkan bagi orang lain. Menang dalam perlumbaan mungkin lebih stress daripada kalah tapi ini merupakan stress yang baik", kata beliau.


Menurut pendidik Fatimah Mansur, stress melonjakkan produktiviti seperti bila pelajar menghadapi peperiksaan."Pelajar berusaha dengan lebih keras bila peperiksaan telah hampir manakala pekerja di pejabat bekerja dengan lebih cepat bila waktu pulang sudah dekat", kata beliau.Fatimah berkata, orang ramai perlu mendapat stress yang sesuai untuk produktif dalam kehidupan seharian."Anda boleh guna dan gembleng stress untuk menjadi lebih produktif", kata Fatimah lagi.


RISALAH KEMENTERIAN KESIHATAN


Menurut risalah yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan, antara punca stress ialah beban kewangan, masalah rumahtangga, menunggu terlalu lama, mangsa buli, beban kerja yang tinggi, suasana persekitaran yang tidak sihat, rasa rendah diri, kesesakan jalan raya, serta tragedi.


Seseorang yang mengalami stress akan menunjukkan kegelisahan, risau keterlaluan dan gangguan emosi, insomnia (tidak dapat tidur), kurang fokus dan tumpuan kerja serta resah dan cepat marah.Mereka digalakkan mengambil 10 langkah 'B' iaitu bertenang, bernafas dengan dalam, berkata 'relakslah', beribadat, bercakap dengan seseorang, berurut, berehat dan mendengar muzik, beriadah, bersenam dan berfikiran positif.
my comment :
belajar untuk berjiwa besar seperti Nabi kita... =)

cerita yang tak habis


"its more easier to condemn than to appreciate"

aku hanya mendengar, menganguk tidak, mengiya tidak. ku biar saja dia meluahkan apa yang dirasa.

"i know, not everybody likes me. understand my opinion. but sometimes we cannot judge a person by only knowing him from one point of view."

dia mempertahankan dirinya. dia tidak dapat menerima kritikan yang dilemparkan padanya. lalu dia menyambung...

" do you know, there is a story about this. a tree and 4 men"

dia berhenti sebentar.. aku ingin mencelah
tp kemudian menyambung lg

"it's ok i'm taking your time?"

aku hanya menganguk..biarlah..seronok juga dgr cerita orang dewasa nih.hehe

" there is a man who have 4 sons. he wanted to teach his sons a lesson. then he called the eldest one and asked him to go to a tree at a place directed. that time was winter. after the eldest came back, he then asked the 2nd one to go to the same place. but in autumn (kalu x silap la..hehe) then same went to 3rd and younger son. everybody went to the same place but at different times"

dia menarik nafas

"and do u know what the father does?"

belum pun sempat aku membuka mulut.

" he asked them to describe about the tree, and of course every one wud say different thing. the son who went during autumn wud say the tree was very nice while son who went during winter wud say no good.. no leaves..bla..bla..bla (aku malas nak tulis sebenanya) "

kemudian lepas tarik nafas skali lagi dia menyambung..

"that's happen to me now"

kemudian dia berlalu..
alahhai...x smpat aku nak bagitahu pendapat aku. kecewa.



Thursday

Fatwas given by Islamic Scholars on the Boycott of Israel

"The least effort we could make ... is to boycott all those who support the enemy ... We should boycott American goods whenever possible, and you should boycott all Israeli goods as well as all the companies that help Israeli companies financially" Ayatullah Sayyid Muhammad Husayn Fadhlullah (Lebanon)


"The
purchase of any item which helps strengthen Zionism is not permissible ..."
Imam Syed Ali Khamenei (Islamic Republic
of Iran)



"Each riyal, dirham …etc. used to buy their goods eventually
becomes bullets to be fired at the hearts of brothers and children in
Palestine.
For this reason, it is an obligation not to help them (the
enemies of Islam) by
buying their goods. To buy their goods is to support
tyranny, oppression and
aggression."
Shaykh Yusuf Al Qaradawi
(Egypt /
Qatar)

"It is not permissible for a Muslim to buy products of the countries that are in a state of war with Islam and Muslims, for example, Israel" Ayatullah as-Sayyid Ali as-Seestani (Iraq)

We must all be united against the aggressors. We are united
in Islam, including unity of belief in the Shari`ah, unity of belief in the Qiblah, and also
united in pain and hope. As Allah Almighty says: "Verily this Ummah of yours is one Ummah." (Qur'an,
21:92).
What else can I do to help?
1. Tell Others
Its essential that
others know about the boycott and specifically which companies to boycott.

2. Write Letters
For
a boycott to be effective, it must be followed up with a letter writing campaign
to inform the companies that we are boycotting their products until they stop
collaborating with Israel.

3. Picket
Picketing is a form of public protest
and aims to draw attention to the realities of Palestinian suffering by exposing
those that help to sustain it.

4. Other
boycotts
The boycott of Israel is much more than just an
economic boycott. Support the sports and cultural boycotts.


perlukah promosi perkara sebegini?
apa nilai jihad kita....ayuh bangkitkan kegerunan musuh2 islam!
KHAIBAR YA YAHUD!

Saturday

Al-Qur'an Palsu buatan Amerika


Al-Quran baru buatan amerika, berbahaya dan sedang didistribusikan di kuwait ,berjudul 'The True Furqan' isinya bertentangan sekali.

Dibuat oleh 2 perusahaan percetakan; 'Omega 2001' dan 'Wine Press'. Judul lainbuku ini 'The 21st Century Quran'! berisi lebih dari 366 halaman baikbahasa Arab dan Inggris, sekarang kabarnya didistribusikan kepada anak2/generasi muda di Kuwait di sekolah2 berbahasa Inggris disana.

Bukunya sendiri memuat 77surah, termasuk Alfatihah, Al-Jana and Al-Injil. Semuanya dimulai dengan sebuah versi panjang gabungan kepercayaan Kristian tentang tiga tuhan. Dan banyak sekali bertentangan dengan berbagai kepercayaan dalam Islam,seperti:


  • mempunyai lebih satu istri dianggap perbuatan Zina

  • perceraian itu dilarang

  • dikatakan juga bahwa Jihad adalah HARAM.

Buku yang sangat menyesatkan. Jadi tolong sampaikan kepada semua muslimsedapat kita tentang pemberitaan ini semoga Allah melindungi kita semua dariorang2 Kafir yang jahat, mendustakan Agama Allah SWT. kunjungi laman ini http://www.islam-exposed.org/furqan/contents.html

untuk kepastian.